avapro kopen en afhalen peni large online kopen in belgie alli kopen achteraf betalen female anacin kopen waar goede apcalis sx kopen atorlip kopen winkels diflucan kopen zonder recept in nederland tinidazole kopen in china retin a arava kopen doxycycline kopen in nederland zonder recept waar kun je een precose pil kopen overstap citalopram naar zovirax colospa zelf kopen kamagra gold kopen vlaardingen van xenical naar sertraline waar kan lincocin kopen generieke anacin goedkoop ginseng diclofenac kopen kamagra polo 10 mg kopen ranitidine kopen bij drogist afbouwen grifulvin v van 20 naar 10 mg vloeibare oxytrol kopen trandate sandoz kopen cytoxan aan vrouw geven codeine slim tea kopen clindamycin bestellen bij apotheek metoclopramide tadalafil kopen cipro kopen thailand seroflo kopen vlaardingen acticin kopen drogist lozol kopen emmen phenergan kopen egypte remeron emulgel goedkoop minomycin 500 mg bestellen zonder recept maxalt kopen in rotterdam anafranil bestellen afhalen calcium carbonate 500 mg kopen kun je prednisolone bij apotheek kopen duphalac inhaler kopen ik wil medrol bestellen cefadroxil sandoz online kopen micronase kopen tiel waar propecia kopen zonder recept venlor kopen kruidvat rumalaya liniment 850 kopen elimite vrouw kopen himplasia goedkoop betrouwbaar goedkoop alternatief clomid premarin shampoo kopen rosuvastatin pfizer kopen rogaine kopen met creditcard trandate kopen in turkije periactin professional kopen zaditor zelf kopen veilige female viagra kopen propranolol kopen in breda cardura kopen turkije ervaring met penegra bestellen waar kun je het beste fertomid kopen ervaringen aristocort bestellen nl gyne-lotrimin 20 kopen super avana k 25 mg kopen sandoz vasodilan kopen zantac kopen 1 tablet cholestoplex slaat niet aan venlor kopen legaal atorlip kopen dokteronline metformin kopen zonder recept nederland vrouwelijke betnovate kopen nootropil onthaakmat kopen veilige ditropan bestellen finast in apotheek kopen sominex 1 shampoo kopen nederlandse suprax kopen keflex bestellen ophalen nitrofurantoin kopen zoetermeer actavis codeine antabuse kopen januvia online bestellen ervaringen glucophage kopen nederland risperdal van 20 naar 30 mg urispas jelly kopen amsterdam epivir-hbv sandoz kopen trimox mee naar buitenland diltiazem bestellen groningen generieke kemadrin bestellen trandate kopen 25 mg malegra fxt plus kopen rotterdam avodart 1 kopen ponstel inhalator kopen otc drug crestor cefixime kopen 25 mg metoclopramide kopen in rotterdam minocycline kopen zonder voorschrift cialis extra dosage super active kopen actavis codeine prinivil kopen dapoxetine diskus kopen brand advair diskus bestellen later betalen clozaril kopen gent v-gel kopen apotheek eu cipro kopen in nijmegen overstappen van venlafaxine naar lamisil generieke serevent bestellen zoloft bestellen nl ervaringen overstappen van paroxetine naar lopressor bentyl via internet kopen saw palmetto bestellen zonder recept astelin shampoo kopen belgie actavis diflucan codeine kopen prandin online kopen veilige metoclopramide kopen zoloft snel bestellen kopen van aceon tegretol kopen goedkoop septilin kopen in spanje afbouwen shatavari van 20 naar 10 mg olanzapine kopen in usa crestor meenemen naar buitenland sumycin forte kopen olanzapine kopen dokteronline norvasc kopen utrecht phenergan forte kopen betnovate onthaakmat kopen mestinon pillen kopen in nederland serpina mee naar thailand generieke proventil kopen keppra bestellen in het buitenland ervaring met avalide kopen mestinon bestellen goedkoop cabgolin bestellen zonder voorschrift alli kopen winkel amsterdam micronase diskus 200 kopen aciphex kopen nl betrouwbaar aciclovir 100mg slaat niet aan tadacip kopen roermond kan je hoodia bij de apotheek kopen waar kan ik veilig trial erection packs 1 bestellen kun je cholestoplex bij de drogist kopen lotrisone 10mg kopen finasteride lariam kopen v-gel meenemen naar buitenland cyklokapron bestellen via apotheek orlistat kopen hilversum waar benfotiamine te kopen waar veilig desyrel bestellen bupron sr en nolvadex kopen pristiq mistroprostol kopen generieke entocort kopen in nederland zyloprim puffer kopen atorlip tabletten bestellen zonder recept overstappen van coumadin naar prozac ervaringen plaquenil bestellen malegra fxt snel bestellen viagra soft bestellen onder rembours adalat oral jelly kopen amsterdam olanzapine kopen bij etos 1 kamagra chewable pil kopen v-gel anoniem bestellen goedkoopste keftab bestellen wennen aan geriforte syrup cymbalta kopen friesland kan je plavix bij de apotheek kopen prevacid bestellen creditcard inderal 75 mg kopen propecia kopen in engeland waar betrouwbaar quibron-t kopen imitrex kopen in een winkel grifulvin v kopen marktplaats geriforte kopen tilburg lady era generiek kopen confido kopen paypal geriforte kopen 24 uur kun je danazol kopen bij apotheek stromectol 15 mg kopen allopurinol antibiotica kopen propecia kopen ervaring lithium instant online kopen lasix sandoz online kopen apcalis sx kopen utrecht glycomet cobra kopen elimite bestellen nl ervaringen ginette-35 kopen dokteronline nolvadex en ranitidine kopen ashwagandha kopen bij de drogist tinidazole kopen in duitsland goedkoop female viagra kopen cozaar kopen ideal wennen aan suprax van extra super viagra naar wellbutrin allergisch aan kamagra gold azulfidine kopen bij apotheek belgie generieke cialis professional kopen in nederland ashwagandha 40 kopen extra super viagra goedkoop betrouwbaar van female viagra naar paroxetine goedkope olanzapine kopen in nederland female viagra kopen ideal cefixime kopen winkels waar betrouwbaar nizagara kopen overstap van torsemide naar venlafaxine precose kopen betrouwbaar arava jelly kopen extra super levitra bestellen ophalen entocort goedkoop nederlandse geriforte kopen geriforte syrup 5 mg bestellen zonder recept waar kan ik mycelex-g voor vrouwen kopen cabgolin kopen helmond isoniazid bestellen goedkoopste afbouwen liv 52 van 20 naar 10 mg betrouwbare combivent kopen lariam kopen zonder recept apotheek actos gel kopen zonder recept glucovance 100mg slaat niet aan saw palmetto amsterdam kopen vantin in turkije kopen propecia kopen review cafergot kopen haarlem periactin generic kopen finpecia voor katten kopen extra super cialis bestellen met creditcard aygestin meenemen naar buitenland ervaring met chloromycetin bestellen xenical generic kopen kamagra polo voor mannen bestellen shallaki kopen waar trileptal kopen in usa waar kun je een tegretol pil kopen rumalaya gel winkel kopen rumalaya forte bestellen kortingscode isoniazid kopen buitenland pyridium kopen vlaardingen malegra dxt 20mg kopen waar kan je een keftab pil kopen kun je hydrochlorothiazide bij apotheek kopen zovirax bestellen ophalen micardis kopen in engeland cipro xr kopen roxithromycin kopen legaal top avana kopen enschede robaxin zetpil kopen ayurslim kopen dokteronline acivir pills bestellen 24 uur cialis soft cobra kopen promethazine kopen robaxin kopen lelystad oxytrol bestellen voor vrouwen viramune shampoo kopen nederland penegra mondspoeling kopen uroxatral kopen venlo viagra professional kopen in amerika aankoop himplasia actavis codeine fucidin kopen waar prandin kopen in belgie wanneer vasotec geven aan baby plaquenil 50 mg slaat niet aan strattera in duitsland kopen waar betrouwbaar vasodilan kopen protonix aan hond geven suprax kopen in enschede brand viagra in turkije kopen liv 52 100 mg kopen zovirax bestellen telefoon online lexapro kopen sildalis kopen discreet differin tabletten kopen viagra super active kopen eindhoven forum femara kopen hoe kan ik aan trandate komen lotensin kopen duitsland actavis ayurslim codeine kopen hoe aan actoplus met komen kan je sildalis bij apotheek kopen calan anoniem kopen actavis codeine retin-a kopen reglan puffer kopen micronase in thailand kopen ayurslim 5 mg kopen goedkope lamisil online bestellen mag je astelin meenemen naar thailand extra super avana kopen paypal zestoretic kopen discreet goedkoopste antivert kopen provera kopen hoorn baclofen kopen per pil propecia bestellen zonder recept in nederland viagra super active voor katten kopen detrol super active kopen aciphex 40 mg kopen van nicotinell naar wellbutrin waar goedkoop lady era kopen goedkoopste pyridium bestellen female viagra kopen alkmaar erectiepil lotensin kopen haldol zalf kopen serevent nakuur kopen van mentat naar paroxetine female cialis van 20 naar 30 mg doxycycline bestellen kopen kun je floxin zomaar kopen herbal florinef kopen poppers female cialis kopen zantac online kopen belgie originele zyvox kopen cardura 5mg kopen nimotop kopen particulier generieke cafergot kopen in nederland kun je aceon bij de apotheek kopen overstappen van sertraline naar betnovate bestellen flomax nl ervaringen goedkope suprax kopen kan ik evecare kopen zonder voorschrift in belgie famvir kopen in belgie apotheek minocycline sandoz 120 mg kopen tadacip kopen bij apotheek belgie allergisch aan zyloprim lopid lotion kopen ponstel 50 mg slaat niet aan amitriptyline finasteride 1 mg kopen fertomid haargroei bestellen mobic online kopen belgie voltaren kopen zonder creditcard depo cialis kopen dapoxetine kopen ideal forum tadacip kopen chloroquine chewable kopen cholestoplex kopen met acceptgiro waar kan ik actoplus met kopen terramycin shampoo kopen nederland myambutol haargroei bestellen florinef kopen groningen goedkope proventil kopen van citalopram naar imuran top avana kopen groningen van citalopram naar haldol vytorin overgewicht vytorin bestellen plavix online bestellen ervaringen waar kan ik het beste vytorin kopen avodart voor vrouwen kopen flexisyn kopen nl waar goedkoop flexisyn kopen roxithromycin kopen in nederland overstappen van levitra naar venlafaxine amaryl kopen bij drogist anafranil bestellen in het buitenland methotrexate kopen met paypal hoe kan ik aan malegra dxt komen van plavix naar efexor trental bestellen buitenland actavis codeine levitra extra dosage kopen kamagra polo kopen in amsterdam rumalaya forte 1 shampoo kopen atrovent pillen kopen nimotop kopen in marokko himplasia orlistat kopen malegra dxt oral jelly kopen tenormin 10 mg kopen zithromax anoniem kopen generische vantin kopen overstappen paroxetine naar medrol plavix kopen goedkoop sinemet kopen zonder recept nederland stromectol aan hond geven kamagra chewable in thailand kopen dutas kopen zwolle kan ik trental kopen zonder voorschrift in belgie avapro van 20 naar 30 mg cytotec meenemen naar het buitenland zoloft bestellen creditcard zonder recept top avana kopen temovate kopen afhalen amsterdam decadron kopen paypal cystone slaat niet aan wat nu generieke medrol bestellen fincar bestellen nl ervaringen actos 50 mg kopen nolvadex chewable kopen waar kun je methotrexate kopen in amsterdam omzetten zocor naar sertraline retino-a cialis kopen kamagra polo belgie kopen overstappen van zenegra naar efexor extra super cialis kopen voor vrouwen rumalaya liniment meenemen naar buitenland unisom kopen nederland cialis soft voor vogels kopen benadryl kopen sittard epivir-hbv 40 mg kopen levitra professional oral jelly kopen in belgie waar toradol kopen overstappen van sertraline naar duetact benicar diskus kopen rumalaya forte kopen op de wallen overstappen metoclopramide naar sertraline zoloft haargroei bestellen colospa condoom kopen van rosuvastatin naar sint janskruid pyridium kopen winkel rotterdam npxl kopen kruidvat alli kopen dokteronline waar echte renagel kopen lipitor kopen winkel amsterdam eurax kopen amsterdam voveran kopen achteraf betalen hydrochlorothiazide online kopen in belgie feldene kopen in amerika suprax kopen op de wallen artane orlistat kopen topamax kopen in winkel aleve professional kopen avapro kopen heerlen top avana kopen in winkel rotterdam top avana online kopen ideal originele phexin bestellen waar het beste shuddha guggulu bestellen waar echte cleocin gel kopen hoe acticin kopen nederlandse lotensin kopen trazodone cream kopen van paroxetine naar viagra super active cialis super active kopen bij de apotheek avapro overgewicht avapro bestellen snel zyban bestellen plavix kopen en ophalen overstappen van minomycin naar prozac noroxin novartis kopen voveran kopen leiden periactin daily kopen probalan inhaler kopen beconase aq instant online kopen overstappen van alli naar efexor afbouwen lanoxin van 20 naar 10 mg minomycin kopen usa aspirin kopen tilburg zetia kopen per pil remeron koortslip kopen colospa kopen winkel pcos orlistat slaat niet aan ayurslim bestellen met creditcard ponstel kopen marktplaats waar kan ik lopid shampoo kopen provera kopen in usa celebrex vrouw kopen online exelon kopen waar kamagra soft te kopen zaditor kopen betrouwbaar shatavari kopen zonder voorschrift waar kan ik veilig maxalt kopen goedkoopste rumalaya liniment bestellen anoniem baclofen bestellen betnovate kopen in nijmegen renagel 25 mg kopen cholestoplex kopen goedkoop benzac dht kopen nicotinell bestellen apotheek retin-a kopen in turkije liv 52 oogdruppels bestellen slimex antibiotica kopen vantin 150 mg kopen atarax van 20 naar 10 mg zyban kopen afhalen amsterdam clozaril meenemen naar turkije zyvox super active kopen levitra soft kopen almere alli aan hond geven aldactone drank kopen probalan dht kopen peni large kopen winkels ervaringen vermox kopen erythromycin bij apotheek kopen altace kopen buitenland buspar diskus 200 kopen lotrisone bestellen ervaringen medrol bestellen ophalen celexa mee naar spanje clonidine kopen den haag rogaine meenemen naar het buitenland erexin-v mee naar thailand voveran kopen arnhem amantadine kopen apeldoorn veilige precose bestellen lamictal overgewicht lamictal bestellen van amitriptyline naar sint janskruid oxytrol bestellen betrouwbaar paroxetine 60 mg kopen waar kan ik het beste retin-a bestellen waar kun je acivir pills kopen waar kan ik oxytrol pillen kopen ldn amitriptyline kopen extra super viagra kopen zonder recept apotheek zyban bestellen duitsland liponexol mondspoeling kopen glycomet vloeibaar kopen brand viagra kopen helmond adalat kopen egypte finax kopen den haag goedkoop alli kopen noroxin goedkoop nederland slimex diclofenac kopen betrouwbare digoxin bestellen prednisone bestellen zonder recept nederland
Nalazite se ovdje: Home

Članci

Prije 20 godina!

Bilo je to tacno prije 20 godina kad smo dosli u Svedsku, prvo da kazem nije ni bilo planirano da se dode u Svedsku al je to tako ispalo.

Prica je to jos duza i pocinje raspadom Jugoslavije i stvaranju novih drzava, svi su zeljeli svoju drzavu ali da je to samo njihova i nicija druga, pojam demokracije je pogresno protumacen. Podrucje Banjaluke i vecine BiH preuzimaju srbi i po svaku cijenu protjeravaju i muslimane i nas hrvate. Zbog desavanja iz drugog svjetskog rata mi Moticani smo imali specijalni tretman al to nije pomoglo ni ostalim hrvatima i muslimanima u Banjaluci!

Necu vise ulaziti u ova zbivanja jer ovu pricu sam htjeo da posvetim nasem putu iz Banjaluka, moram reci iz Banjaluke jer mi nismo ni imali neki plan da dodemo u Svedsku u stvari nismo imali nikakav plan to izgleda nekad u zivotu najbolje!

U to vrijeme zivim sa Ivankom (rodenom Majdandzic) kao i sada hvala Bogu i imamo tada kcerku Mateu koja je rodena 1990 godine a sada imamo i sina Filipa rodenog 1997 godine u Stockholmu!

Ali da pocnem od 16.5.1993 nedelja sveta i misa je u Civcijama, moj brat Darko i ja smo prodavali pivu i sokove, inace smo drzali malu prodavnicu preko puta zupne kuce u Motikama.  Svi su pricali o tome kako da se izade iz BL-a a mi smo vec prije nekoliko dana uplatili za put iz BL-a tako da smo vec ocekivali da nam jave da se ide. I bi tako u utorak nas Ivanku, Mateu, Darka i mene je odvezao moj otac Pero Zizak u fici do autobusa.
Citav parkering je bio pun sa djecom, zenama, ljudima i prtljagom, atmosfera je bila vrlo tuzna culi su se plac i pozdravi izmedu nas koji idemo i onih koji ostaju, nikom nije bilo lako!

Moram napomenuti  da su vecina "putnika" bili muslimani, autobus je isao preko "koridora" i tada smo vidjeli razorenu Derventu i cijelu Posavinu. Da li nas je bio strah? Da bio je  jer prava ratna zbivanja mi u Banjoluci nismo ni vidjeli osim na TV-u. Svi smo samo zeljeli da odemo sto prije, cak smo se bojali kad smo presli granicu Bosne i usli u Srbiju. Nakon nekog vremena dosli smo do Subotice gdje smo stali da se odmorimo. Ja sam otisao u obliznju trgovinu da kupim neki sok i keks za Mateu  i  to sto mi se urezalo u sjecanje i nikada necu zaboraviti je da su me trgovkinje pitale "zasto mi bjezimo iz svojih kuca, ko vas tera" pokusao sam im objasniti ali njima to nije ulazilo u glavu one su zivjele u svome svijetu kljukane sa Milosevicevom propagandom, tek sada shvacam snagu medija!

Nakon kratke stanke polazimo i nakon kraceg vremena dolazimo na granicu, prvo Jugoslovensku jer Crna Gora i Srbija su se jos uvijek zvale Jugoslavijom, jos uvijek nas je strah sta ako nas vrate. Mili  Boze ipak su nas puistili i sada dolazimo na Madarsku granicu i u autobus ulazi madarski carinik sav obucen u zeleno kao da je lugar a ne carinik, posto je vruco ima zavrnute rukave i malo raskopcanu kosulju a oko vrata mu vjesi kriz. Njegova pojava nas je obradovala jer smo znali da smo tek sada na sigurnom!

Put nastavljamo kroz Madarsku , noc je vec pala kad smo prolazili Budimpestu, svi pokusavamo da zaspimo al je to tesko zbog nedostatka prostora a i smrad je veci zbog previse ljudi u malom prostoru na velikim temperaturama. Mateu koja je tada imala dvije i pol godine je Ivanka drzala cijelim putem u krilu.

Slijedece jutro dolazimo na neku granicu, najverovatnije izmedu Madarske i Slovacke, tu stajemo ,izlazimo i cekamo da predemo granicu. Mala trgovina koja je bila u blizini je bila jos zatvorena posto je bilo puno rano ali na vratima je vec stojao svjezi kruh koji je dostavljen i ostavit. Darko i ja razmisljamo da li da uzmemo, razmisljali smo da ostavimo nesto novaca, gladni smo ali ne usudujemo se uzeti,

Put ide dalje kroz Poljsku, dugacka je to zemlja i vec drugi dan smo na putu umorni, prljavi a i neizvjesnost je neznamo kud idemo! Puno kasno drugi dan dolazimo na sjever Poljske u luku Svinjousce odakle idu brodovi za Dansku i Svedsku a i najvjerovatnije i druge zemlje. Svi izlazimo iz autobusa i idemo u  cekaonu gdje se kupuju karte za brodove. Posto je oko 2 sata svi smo umorni, pravimo od nasih kofera mali krevetic za Mateu i cekamo da se otvore blagajne. Moram napomenuti da jos uvijek neznamo gdje idemo, pricamo da je Danska bolje jer je blize Hrvatskoj pa ce nam niti lakse, Ivanka kaze mi imamo priju Antoniju u Svedskoj. Ujutro svi letimo na blagajnu i doznajemo da prvi brod koji ide je za Svedsku u 12 sati a za Dansku je u 13 sati. Vracam se do Ivanke koja cuci pored kofera na kojima Matea jos spava, ja cucnem pored nje i pitam je gdje cmo? Neznam kako smo dosli do odgovora al smo zajedno odlucili da idemo za Svedsku posto brod ide jedan sat prije nego za Dansku, nismo mogli vise cekati zbog umura i neizvjenosti. U 12 sati idemo na brod i nakon 7-8 sati dolazimo u Svedsku grad Ystad, vec su na brodu pitali preko oglas na nsa jezik ko je turista a ko azilant.

Smjestaju nas u jednu veliku tvornicku halu punu vonickih kreveta, tu smo se mogli prvi puta oprati. Sutradan su uzeli izjave od nas i stavili nas u autobus i tek tada smo doznali da smo na putu za Stockholm gdje jos i dan danas zivim.

Hocu da se zahvalim i Svedanima i Svedskoj sto nas je primila i nikad se nisam pokajao sto sam zavrsio ovdje. Ovo je nas dobitak na lutriji jer da sam i birao zemlju bolju nebi nasao!

 

Mile Zizak

20.05.1993 

 

Free business joomla templates

Distributed by SiteGround